L’Institut Novact de Noviolència – entitat impulsora del Programa Vitamina – és una associació sense ànim de lucre dedicada a la transformació de conflictes i la construcció de pau. Fa més de 20 anys que treballa a la regió Euromediterrània.
El nostre compromís és impulsar canvis en contextos fràgils i afectats per conflictes, creant polítiques transformadores que promoguin la pau, defensin l’espai cívic, generin seguretat humana, justícia ecològica, justícia de gènere, justícia digital i previnguin els abusos d’empreses, amb l’objectiu d’aconseguir que les decisions que afecten el futur de les comunitats puguin ser preses per les mateixes comunitats.
Posem al centre l’apoderament dels i les joves per tal de que esdevinguin un agent clau per a la cohesió social i la construcció de pau. En aquest marc es troba el programa Vitamina que busca promoure el lideratge ètic i la transformació social entre joves per tal d’incidir directament en entorns marcats per l’exclusió social, o en risc de ser-ho.
Es tracta d’una proposta que col·labora amb d’altres ja existents per a que, a través del treball comunitari, es pugui aconseguir generar un veritable canvi social.
El Programa Vitamina està compromès amb persones i col·lectius de barris en risc d’exclusió social, proposant un treball de fons i llarg recorregut amb l’objectiu de generar capital humà capaç de ser el motor del canvi social.
Què fem?
Es tracta d’un programa formatiu i de seguiment individual i grupal de 4 anys de duració durant el qual les i els joves dissenyen, planifiquen, organitzen i implementen en grup un projecte de transformació social en el seu entorn.
Els objectius
1. Capacitar adolescents i joves perquè esdevinguin referents positius i liderin processos de transformació social en els seus barris i entorns personals.
2. Fomentar i madurar la implicació i el compromís dels i les joves amb el seu entorn (barri, família, amistats).
3. Crear vincles de qualitat pel canvi i la millora i educar en valors i en cultura de pau.
A qui va dirigit?
Treballem amb joves referents líders dels barris. Ho fem concretament amb aquells que estiguin implicats/des i compromesos/es amb ells i elles mateixes i amb entitats dels seus barris, com per exemple els clubs esportius, casals o entitats juvenils.