El passat 10 de Juny, el barri de Camp Clar va viure una jornada carregada d’emocions, orgull i esperança. Dues promocions del Programa Vitamina — dos grups de joves de cultura gitana— van diplomar-se després de completar els quatre anys d’un camí intens i transformador cap al lideratge ètic i la transformació social. L’acte, celebrat al cor d’un dels barris més estigmatitzats de Tarragona, va esdevenir un testimoni viu del poder de la resiliència, el compromís i la capacitat dels joves per ser agents de canvi dins les seves comunitats.

Aquest any, la graduació prenia una significació especial. Coincidia amb els 600 anys de presència de la comunitat gitana a Tarragona, una fita històrica que va ser reconeguda i celebrada com un recordatori de la riquesa cultural i de la lluita per la inclusió i la igualtat. En aquest context, veure joves gitanos i gitanes de Camp Clar —un barri sovint etiquetat per la seva vulnerabilitat i les problemàtiques socials— pujar a l’escenari com a Líders Ètics va ser un acte de dignitat col·lectiva i de ruptura d’estigmes.


El Programa Vitamina no és només una formació. És un viatge de quatre anys on els participants desenvolupen habilitats per a l’autoconeixement, les relacions de qualitat, el compromís comunitari i l’autonomia vital. A Camp Clar, aquest procés ha estat guiat amb sensibilitat, fermesa i una gran dedicació per les conductores dels grups: Belén i Carmeta. Elles, amb una complicitat única amb els joves, han estat el puntal d’un treball constant i adaptat a les necessitats específiques d’un entorn socialment desafiat.
L’acte de graduació, cobert per la televisió local TAC12, va reunir famílies, veïnes i veïns, representants institucionals i membres de la xarxa comunitària. No va ser només una cerimònia de lliurament de diplomes, sinó una celebració de la superació i el compromís. Cada jove va rebre el seu títol com a Líder Ètic després de demostrar, any rere any, la seva implicació, la seva capacitat per liderar projectes socials i el seu creixement personal.

Una de les noies graduades va compartir: “Antes de entrar en Vitamina no era una persona muy constante, me costaba mucho concentrarme, esforzarme; a lo largo de estos 4 años hemos ido mejorando eso a nivel personal: ahora soy una persona más constante, me van mejor los estudios.” Aquestes paraules encapsulen l’essència del Programa: el treball en el lideratge personal per a que els joves orientin les seves vides.

L’acte també va comptar amb la presència institucional del Sr. Rubén Viñuales, Alcalde de Tarragona, qui va voler acompanyar els joves i les seves famílies en un moment tan significatiu. En el seu discurs, va destacar la importància de projectes com el Programa Vitamina per al futur de la ciutat i per a la cohesió social dels barris, posant en valor el compromís i el coratge dels joves de Camp Clar com a referents positius per a tota Tarragona.


Però el camí no s’atura. Al quart any, el Programa acompanya els joves en un procés de mentoria individual per preparar el seu projecte vital. Aquest tancament, lluny de ser un adéu, és un trampolí cap al futur. Molts joves continuen vinculats a través de la comunitat AlumniVita, participant com a mentors, voluntaris o fins i tot formant-se per ser futurs facilitadors del Programa. D’aquesta manera, la roda de la transformació no s’atura: cada generació empodera la següent. Això es suma amb la col·laboració del Programa Vitamina amb l’Associació Dones Gitanes i Feministes Nous Camins, que ofereixen un treball sostingut amb els joves després del programa per continuar facilitant la seva inserció laboral i social.
En paraules de Belén, una de les conductores: “Han sido 4 años día a día, semana a semana, apoyándolos, motivándoles. Son 960 sesiones, 1440 horas con ellos; les coges mucho cariño y se te va medio corazón cuando se gradúan”.

La força d’aquestes dues professionals ha estat clau per teixir el fil conductor d’un procés que va molt més enllà del desenvolupament personal. És una aposta per la cohesió social, per revertir dinàmiques d’exclusió i per construir comunitats més justes, des de dins.
L’impacte d’aquest procés no és anecdòtic. Les dades ho confirmen: més del 85% dels joves que finalitzen el Programa continuen la seva formació o s’incorporen al món laboral. Però més enllà dels números, és l’impacte humà, relacional i comunitari el que realment transforma.

El Programa Vitamina a Camp Clar és una prova viva que, quan es confia en el potencial dels joves i es treballa amb constància i respecte per les seves realitats, el canvi és possible. En un any que commemora els sis segles de presència gitana a Tarragona, aquest acte de graduació ha estat un homenatge no només a la memòria, sinó també al futur d’aquesta comunitat. Un futur que, gràcies al lideratge d’aquests joves, es construeix amb més força, més dignitat i més esperança.

