Al quart any del programa Vitamina, els i les joves fan una aturada significativa per mirar-se amb consciència i projectar el seu futur. Dins l’Eix d’Autonomia i Lideratge orientat al Futur, s’obren espais per reflexionar sobre qüestions clau com la salut, la família, les relacions, l’afecte i, també, la professió. És un moment de creixement, de preguntes importants i de construcció de camins personals amb el suport d’una Mentoria Social propera i transformadora.
En aquest marc, el grup de quart any de Vitamina Sant Adrià de Besòs va viure una sessió molt especial sobre el món laboral. Però no es tractava d’una classe convencional: l’activitat es va dur a terme a través d’un joc educatiu ideat i dissenyat per en Gerard Tortosa.
La seva proposta parteix dels continguts clau de la Formació i Orientació Laboral (FOL) —els drets i deures laborals, els tipus de contractes, la resolució de conflictes o les condicions de treball— però ho presenta mitjançant una metodologia gamificada, on les joves poden explorar i aprendre aquests conceptes d’una manera participativa, vivencial i motivadora.
“Des del primer moment, els participants van mostrar una actitud oberta, participativa i plena de curiositat, cosa que va convertir la sessió en un espai no només d’aprenentatge, sinó també de diversió i reflexió compartida”, explica en Gerard.

Durant la sessió, les joves van resoldre situacions laborals simulades, van debatre, van prendre decisions i van posar en joc habilitats com la negociació, la resolució de conflictes, el treball en equip o el pensament crític. Més enllà dels continguts, la trobada va servir per obrir converses significatives sobre el món laboral: com es posicionen davant les injustícies, com actuen segons el rol assignat —“empresàries” o “treballadores”— i quines eines necessiten per protegir-se i defensar els seus drets.
Tal com va expressar en Gerard, la implicació i l’energia del grup van fer d’aquesta prova pilot una experiència molt enriquidora, i una mostra clara de com el joc pot ser un motor potent de reflexió i aprenentatge significatiu.

“El grup es va implicar activament en la prova del joc i la seva posterior reflexió, compartint dubtes, experiències i solucions creatives als reptes plantejats. Això va enriquir moltíssim la sessió”, afegeix.
També destaca l’ambient generat: “Hi va haver moments de debat intens, però també d’humor i complicitat entre els participants. Es va demostrar que aprendre sobre el món laboral pot ser una experiència divertida i engrescadora.”
En Gerard subratlla, a més, el paper fonamental de l’equip Vitamina: “No només els participants van ser essencials per a l’èxit de la sessió, sinó també l’equip de Vitamina, que va saber crear un entorn segur, respectuós i estimulant, on tothom es va sentir còmode per expressar-se i participar.”
Segons ell, aquesta experiència ha estat clau tant a nivell personal com en el desenvolupament del seu projecte educatiu:
“La sessió amb el grup Vitamina ha estat una mostra clara de com el joc, quan es combina amb la motivació i la bona energia d’un grup implicat, pot esdevenir una eina educativa potent capaç de generar aprenentatges significatius i moments de creixement personal. Aquesta experiència ha aportat dades molt valuoses per al projecte, però sobretot ha deixat la certesa que treballar de manera col·laborativa i amb metodologies lúdiques pot obrir noves portes per educar i formar en valors i coneixements essencials per a la vida laboral i personal.”
Aquesta activitat connecta plenament amb el que busquem en aquest darrer tram del programa: mirar el futur amb consciència, amb eines, i també amb il·lusió.
Moltes gràcies Gerard per la visita i el taller!